Door Mattias Tirez

juni 27, 2024

Huwelijks- én zakenpartners: wat bij een echtscheiding?

Na maandenlang wikken en wegen beslis je om de stekker uit je huwelijk te trekken. Op is op. Wat nu als je naast huwelijkspartners ook nog eens businesspartners bent met een gezamenlijke vennootschap? Wat doe je dan? Het is complexe materie zonder rechtlijnig antwoord. Feitelijk Advocaten helpt je de juiste vragen stellen voor een plan van aanpak.

Samen zetten jullie jarenlang de schouders onder jullie huwelijk én onder jullie onderneming. In goede én kwade dagen. Hoe moet het verder als jullie wegen privé scheiden? Een echtscheiding betekent voor de meeste koppels een volledige scheiding der wegen. Behalve als er kinderen in het spel zijn natuurlijk. Of een vennootschap. Want het einde van een huwelijk betekent niet automatisch dat je samenwerking in de vennootschap moet stoppen. Sommige koppels werken beter samen als businesspartners, dan als huwelijkspartners. Gooi een goede zakelijke samenwerking dus niet zomaar overboord.

Complexe materie

Blijkt het water toch te diep nadat jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan? Ga dan niet over één nacht ijs. Een ‘zakelijke scheiding’ komt, net zoals een andere scheiding, met tal van vragen. Neemt iemand de aandelen van de ander gewoon over? En wat zijn die aandelen dan waard? Hoe zit het met de bescherming van de gezinswoning? En kan er rekening gehouden worden met reserves in de vennootschap die een ex-echtgenoot zich niet uitkeert? Hoe moet het verder? Spoiler alert: er is helaas geen eenduidig antwoord op die vraag. Laat staan een pasklare oplossing. Elke situatie is anders. Om het antwoord te achterhalen, stel je jezelf best enkele vragen.

Tijdstip van de oprichting

Wanneer werd de vennootschap opgericht? Was dit nog voor het huwelijk en was je eerst zakenpartners voor de vonk oversloeg? Of misschien vormde je wel al een koppel, maar nog geen wettelijk echtpaar. Het moment van oprichting is een cruciaal element in de verdere stappen die je kan ondernemen in het ontmantelen van de huwelijksbom die op je vennootschap zit.

Doorslaggevend huwelijksstelsel

Onder welk stelsel zijn jullie als echtgenoten getrouwd? Gaat het over een wettelijk stelsel of een scheiding met goederen? De keuze die je zo liefdevol maakte tijdens het ja-woord, heeft wel degelijk een effect op de echtscheiding en de toekomst van je zaak. Ook hier kan je weer verschillende richtingen uit.

Juridische structuur vennootschap

Naast de vorm van het huwelijk, beslist ook de juridische vorm van je vennootschap hoe je verder kan. Gaat het over een Vennootschap Onder Firma (VOF) met meerdere vennoten en aandelen? Of een Besloten Vennootschap (BV)? Vooral in dit laatste geval kan de verdeling van aandelen en eigendomsrechten complexer zijn, zeker als beide partners aandeelhouders zijn.

Advocaat onder de arm

In dit soort situaties is het vanzelfsprekend dat je een goede advocaat onder de arm neemt. Niet alleen de gevoelens van beide partijen zijn complex, ook de juridische materie is geen lachertje. Zelfs voor getrainde advocaten is elke zaak anders en uitdagend. Een advocaat met kennis van het huwelijksvermogensrecht en waardebepalingen en een straf empathisch vermogen is dan ook een must om je belangen te beschermen en jullie samen door deze woelige periode te gidsen.

Weet je niet waar je moet beginnen bij een echtscheiding met een vennootschap? Feitelijk Advocaten pluist het graag voor je uit.

Neem contact op om je zaak tot in de kleinste details te bespreken.

Ons team

Ontmoet de schakels waar we op bouwen. 

Rechtsdomeinen

Ontdek in welke rechtsdomeinen we actief zijn.